URBAN RIGGER: Flydende studenterboliger med kabler fra Waskönig+Walter Danmark

Da de første studenterboliger fra URBAN RIGGER® blev fragtet ud på vandet ved Refshaleøen i København i 2016, var der tale om lidt af en revolution:

Små øer, bygget af 12-18 femogfyrre fods containere i klynger, indrettet med køkken, bad og alle moderne bekvemmeligheder. Blandt leverandørerne af de tekniske løsninger finder man Waskönig+Walter Danmark.

Det er lidt af et columbusæg: Hvordan skaffer man plads til flere unge mennesker i verdens store (og dyre) byer, hvordan får man skabt boliger, der prismæssigt ligger langt under normen, og hvordan gør man dette på en bæredygtig måde?

Svaret ligger lige for: Man indretter moderne boliger i femogfyrre fods containere – og placerer dem på vandet, midt i byerne, i klynger, så der også bliver skabt rammer for et godt socialt liv. Det er, i alt væsentligt, ideen bag URBAN RIGGER® – et dansk projekt, som Waskönig+Walter Danmark er en del af.

URBAN RIGGER ApS er en virksomhed drevet af en stærk idealisme – og af en tro på, at idealisme og sund forretning sagtens kan gå hånd i hånd. Derfor gælder det også om at finde de rigtige leverandører – selv på mindre komponenter som f.eks. installationskabler.

Tygger i kablerne

URBAN RIGGER ’s chief operating officer Peter Mayntzhusen har det overordnede tekniske ansvar for projektet, herunder at finde de rigtige leverandører af samtlige komponenter, inklusive installationskabler:

”Jeg har siddet til møder med leverandører i Fjernøsten – mænd i jakkesæt – hvor jeg har taget deres kabler, klippet dem over, tygget på dem, sat ild til dem og alt muligt. Og hver gang er jeg gået derfra uden en aftale. For sagen er, at alle kan lave overbevisende teknisk dokumentation, men det er ikke alle, der rent faktisk kan levere komponenter med de rigtige CE-godkendelser.

Da vi skulle vælge en kabelleverandør, handlede det om, at vi skulle vælge en, der var fleksibel og som forstod projektet – og som havde godkendte produkter af den kvalitet, vi skal bruge. Det havde Waskönig+Walter Danmark, og så var det bestemt også en fordel, at det var en dansk leverandør.”

UR & CPH view with LOGO-1

Konstant optimering af supply chain

Også logistikken var en markant fordel ved Waskönig+Walter som leverandør til URBAN RIGGER®.

”Waskönig+Walter Danmark står selv for at pakke samtlige af de produkter, der skal bruges i konstruktionen af lejlighederne. Det kan måske lyde som en lille detalje, men det er en solid garanti for, at leverancen af kabler ikke svigter, og at leverancerne altid er korrekte,” siger Peter Mayntzhusen. Han understreger, at prisen selvfølgelig også var en vigtig parameter. For det er tanken, at URBAN RIGGER® skal vokse betragteligt over de kommende år med projekter i hele verden, og der arbejdes derfor intenst med at optimere både supply chain og projektøkonomi.

 Tyndere og mere fleksible installationskabler

URBAN RIGGER ’s første prototype blev bygget i Polen – og man fandt meget hurtigt ud af, at de kabler der var anvendt, ikke kunne bruges i praksis. De opfyldte ikke de gældende lovkrav og måtte skiftes ud, alle som et. ”Men det er en del af processen”, forklarer Peter Mayntzhusen: ”Når man skal installere en hel lejlighed i en femogfyrrefods container, skal man tænke kreativt. Der er næsten ingen plads til de tekniske installationer – når de enkelte enheder skal kobles sammen, skal vi trække kabler i meget smalle loftsrum og i vægge, hvor der stort set ingen plads er.”

Derfor påpeger han også, at netop Waskönig+Walters installationskabler har en klar fordel – de er tyndere og mere fleksible end de fleste andre kabler på markedet.

UR 3.0 på vej

Med alle de erfaringer, URBAN RIGGER® har gjort sig de senere år, har man nu påbegyndt et udviklingsprojekt, der skal føre URBAN RIGGER® til et endnu højere niveau – URBAN RIGGER 3.0. 

”Her gælder det om at optimere ned i mindste detalje,” siger Peter Mayntzhusen. ”Vi har lært utrolig meget – om grænsefladerne, om de tekniske udfordringer, om bedre og stærkere modularitet. Det tager vi med videre.

Vi har også lært meget om, hvordan vi optimerer økonomien i denne type projekter. Det gælder især om at have et godt og langvarigt samarbejde med vores leverandører, så vi kan forbedre indkøbsprocesserne og vores supply chain. Det er blandt andet derfor, vi er glade for at have Waskönig+Walter Danmark med om bord.”

URs with LOGO-1

Om URBAN RIGGER®

Ideen om Urban Rigger® blev undfanget i 2013. Målet var at udvikle et revolutionerende og innovativt flydende beboelsessystem, der ville bidrage til at  løse boligmanglen for studerende. Samtidig kunne man udnytte de endeløse kilometer af ubenyttede havnekajer og kanaler i byer over hele verden.

 Arkitekt Bjarke Ingels blev introduceret for ideen. Han kunne straks forstå behovet og se konceptets potentiale. BIG udviklede den originale, gennemtænkte og smukke arkitektoniske løsning, der i dag definerer URBAN RIGGERS.

De første 72 boliger er i brug ved Refshaleøen i København, og projekter er på vej flere steder i Europa og i USA. URBAN RIGGER® har allerede opbygget et meget stærkt brand, og efterspørgslen er stor.

På den tekniske side arbejder URBAN RIGGER® bl.a. sammen med Grundfos, Danfoss og ABB, og Waskönig+Walter Danmark er valgt som leverandør af installationskabler. Produktionen af enhederne foregår i Kina, og Polen, mens riggerne  samles i Danmark.

 

Læs mere på urbanrigger.com

Viden, cases og nyheder fra Waskönig+Walter